(felső kép) Ugye milyen tökéletes teremtmény? A hátán meg ott ülök én.

Kedvelem az ókort és ezen belül az egyiptomi civilizációt, de bakancsos túristaként egyszer nézhető országnak tartom. Búvárként a Vörös-tenger ezerszer is lenyűgöz. Az érintetlen táj és a túristák által látogatott hotelek környezete szép, a többi közterület szeméttel gazdagon megszórt.

Két éven keresztül a COVID-19 idején a piramisokról, egyiptomi leletekről néztem műsorokat a TV-ben, váratlanul ért mikor az egyik utazási iroda felhívott, hogy van olcsóért egy megüresedett hely.

Áprilisban voltam, a hőség minden felé elképesztő. Légkondícionált buszok nélkül az utazás elképzelhetetlen.
A forgalom kaotikus, dudálnak ha kell, ha nem.
A csapvíz nem iható, sőt még a fogmosást is felejtsd el vele.

USD-t vigyél. Ha lehet sok 1 USD -t szerezz be idehaza (én kb. 100 darabot vittem), mert ezt fogod odaadni borravalónak mindenfele. Minden dolláron nagy fejű emberke legyen, ez az újabb és minél kevésbé látszódjon rajta a használat. Ha valamit 1 USD-ért árulnak, az nekik ugyanannyi mintha adsz 1 EUR-t. Szóval EUR bukta. Inkább váltsd át EGP-re (egyiptomi font-ra) a dollárod egy részét, mert EGP legyen nálad a bazárban, az egy dollárosok mellett. EGP-ben jobban lehet alkudni.

Telefonnal ingyenesen sokkal több helyen lehet fényképezni/videózni, mint fényképezőgéppel. Ugyanezeken a helyeken fényképezőgépet van, hogy be sem engedik vagy fizetni kell ha használni akarod. Nem számít, hogy egy korszerűbb telefon már fénykép/video szinten akár jobb is lehet mint egy általános használatú fényképezőgép. Kültéren ahogy tapasztaltam telefon, fényképezőgép, videokamera és egyéb felvevő készülék egyaránt használható ingyenesen. Katonákat, fegyveres őröket ne fotózd le, mert agresszívak lesznek és jobb esetben csak letöröltetik veled. Privát drónt nem láttam semerre repülni, talán nem lövik le ha valaki repteti, de ez nem biztos! A DJI OM5 gimbal-ra elhitték, hogy szelfi bot, használhattam kül- és beltéren. A felső képen az van a jobb csuklómhoz rögzítve.

Gízai-fennsík, piramisok, óriási kőtömbök, tevegelés, sivatag...

Gízai Piramisok, Szfinx

Az ókori világ 7 csodájából ez az egy maradt meg, a nagy piramis. Megnéztem belül is ha már erre jártam, mit alkottak Hufu (kiejtése görögösen: Kheopsz) emberei. Sőt tevegeltem az itt egy kupacban lévő néhány piramis között.

Valahol el kellett kezdeni a prototípust, dobozmodell.

Memphisz, Szakkara

Az ókori Egyiptom egykori fővárosa, Memphisz és a közeli Szakkara. Itt található a világ eddig feltárt legrégebbi piramisa, Dzsószer fáraó síremléke a híres lépcsős piramis.

Katakombák, Qaitbai-erőd, Montazah Palota, könyvtár új köntösben

Alexandria

Egyiptom második legnagyobb városa, mely a Nílus-delta nyugati végében, a Földközi-tenger partján fekszik. Az ókor egyik legjelentősebb városa volt, az Egyiptomot meghódító Nagy Sándor alapította több mint 2300 évvel ezelőtt.

Asszuáni-gát, vizierőmű, Nasszer-tó, befejezetlen obeliszk

Asszuán, Philae

A kairói repülőtéről utazás Asszuánba, Egyiptom legdélibb nagyvárosába. Látogatás az Asszuáni-gátnál, a világ egyik legnagyobb vízierőművénél. A gát mögött keletkezett Nasszer-tó hossza 500 km. Ezután Philae templomait tekintettük meg, melyeket a gát építése miatt Philae szigetéről egy másik szigetre telepítettek át. A következő programunk a régi gránitbányák voltak, ahonnan a fáraók emlékműveinek kőtömbjei is származnak. Itt található az ún. befejezetlen obeliszk, mely a maga 35 méteres magasságával a legnagyobb obeliszke lehetett volna. Ezt követően transzfer egy 5 csillagos hajóhoz, a kabinok elfoglalása. Délután felukkázás a Níluson. Este a hajó medencéjéből a naplemente megtekintése.

...avagy hogyan lettem egy nílusi felukka kapitánya

Nílusi felukkázás

(felukka = kis vitorlás hajó) Egy ártatlan felukkázásnak indult a Níluson. Ekkor még senki sem sejtette mi fog történni. Félelmetes volt! Elég sokan voltunk, így a felukka végébe, a kormányhoz ültem. A núbiai kapitány mellettem irányítota az egy személyes legénységű kis hajót, majd a nílus közepén leengedte a vitorlákat és egy folklór műsort adott elő. Olyan jól sikerült, hogy elűzte dobjával a szelet. Mikor a vitorlákat ismét felvonta, meg se modzult a hajó. Vártunk egy röpke fél órát, de semmi. Szélcsend. Hívott telefonon egy motoros hajót, ami kivontatott bennünket. A kapitánynak a felukka elejébe kellett menni, hogy igazgassa a vontatókötelet, közben kinevezett kapitánynak, hogy irányítsam a hajót. Nem is olyan egyszerű. Amúgy kormányos lettem, de gondolom a "Captain" szót a leghülyébb túrista is megérti, úgyhogy ezt ruházta rám. Azért ült rá a kormányrúdra, mert erő kell megtartani, ha sodor a Nílus. Azért van erő abban a folyóban. Integetett merre kormányozzak, hogy a vontató mögött maradjunk. Partközelbe érve felállt a tömeg, hogy kiszállnak majd, én meg nem láttam a núbiait mit integet. Ráadásul ekkor már megszűnt a vontatás, csak lendületből ment a hajó, de addigra ment reflexből a kormányzás. Illedelmesen megkértem a tömeget, hogy legyenek szívesek esetleg ha úgy gondolják még egy röpke pillanatra leülni, mert nem látom a kézjeleket, ami kb. így hangozott: "Üljetek le, nem látom mit mutogat!" - ordítottam, hogy a túlparton is hallhatták. Csak a mólón lévő hajó cövek felé kellett kormányoznom. A núbiai ekkor már a kikötéshez készülődve egy lasszóval célozta a hajó cöveket, másik kezével kapaszkodott. Kiértünk a partra, a felukka egyben maradt (bár sokat segítettek a körbeaggatott lökhárító funkciót betöltő autógumik és hogy veszett lassan mentünk).

Abu Szimbel templomai

Abu Szimbel

A szudáni határ közelében, Abu Szimbel több mint 3000 éves, sziklába vájt, hatalmas templomai - UNESCO világörökség.

Ptolemaiosz-kori templom

Kom Ombo

Hajózás a Níluson észak felé. Útközben Kom Ombo Ptolemaiosz-kori templomának megtekintése.

Félúton Asszuán és Luxor között

Edfu

A Nílus bal partján található Edfu városa, körülbelül félúton Asszuán és Luxor között. Az itt található Hórusz-templom a Krisztus előtti I. századra készült el, korának legteljesebb egyiptomi emléke. Reggel látogatás a templomban, majd továbbhajózás. Az egyiptomi utazás egyik legnagyobb élménye a nílusi hajóút (a part menti, ősi módszerekkel művelt földek a szubtrópusi növényzettel és a földeken dolgozó emberekkel, a sivatagi tájak, a falvak, ahol megállt az idő stb.).

Luxor = Théba

Luxor

Luxor helyén állott valaha Egyiptom hatalmas fővárosa, a „százkapus" Théba. Érthető, hogy az itteni műemlékek a legjelentősebbek és legértékesebbek. Délelőtt barangolás a Nílus bal oldalán, a halottak városában.

 

Királyok völgye

Séta a Királyok völgyében a fáraósírokhoz, majd a Memnon-kolosszusok és Hatsepszut királynő lenyűgöző környezetben fekvő halotti templomának megtekintése.

 

Karnak

A Nílus jobb partján lévő Luxori templom, majd a Luxor mellett található monumentális Karnaki templom. A késő délutáni órákban utazás autóbusszal Hurghadába, Egyiptom népszerű tengerparti üdülővárosába.

...valahol Hurghada mellett

Tengeralattjáró túra

 

 

Kairó

Egyiptomi Múzeum meglátogatása (felbecsülhetetlen értékű kincsek az ókorból), majd a Citadella és a Mohamed Ali mecset megtekintése következik.

Ahol a fehér túrista az aranytojást tojó tyúk...

Khan el Khalili bazár

Kairó. A híres Khan el Khalili bazár. Nem bírom az agresszív árusokat, ahogy a többi utitársam sem! Szemrebbenés nélkül mondanak tízszeres árat a gyors meggazdagodás reményében egy minőségibbnek tűnő kalapért, sálért csak azért mert a fehér túrista az aranytojást tojó tyúk és hátha elég balf*sz. Sőt örül ha harmadára lealkudva kifizeti. Számold át gyorsan forintba és kiderül, hogy idehaza sokkal jobbat kapsz kevesebbért. Nem fogják fel, hogy k*vára nem kell kis piramis színes üveggyönggyel, bóvli kínai minőséget is alulmúló hűtő mágnes, víztaszító nagy törölköző fáraóval, egyszer mosható rávasalt mintájú póló, üvegben színes homokból kiszórt teve, mert már van olyanom, sőt az egész rokonságnak. Egyébként Kínában gyártják ezeknek a cuccoknak a nagy részét. Ha nem vásárolsz vagy ha mondasz nekik egy alacsony árat, akkor valamit káromkodnak arabul. Nem érted, de a hangsúlyból sejted mit mond. Nem kell bazárba menned, hogy megtaláljanak az árusok! Eleinte nem tudsz szinte semmit megnézni nyugodtan, mert a nyakadban liheg végig egy általam "vándollár"-nak elnevezett emberke a kacatjaival. Hamar rájöttem, ha figyelmen kívül hagyom őket, miután saját magukat lealkudták, rátelepszenek a következő túristára. Csak tudnám, hogy ezek ilyen hozzáállással, munkakedvvel hogyan építettek piramisokat?

További képek →